Перейти до основного вмісту

ЗБЕРЕЖЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЯ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 

ЗІ ЗБЕРЕЖЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЯ 

У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД


«ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОБМОРОЖЕННІ»


У зимовий період у зв’язку з погіршенням погодних умов трапляються випадки переохолодження людей.
Обмороження – це ушкодження, викликане місцевим переохолодженням тканин організму. Частіше за все проявляється як переохолодження всього організму взагалі, так і відмороження периферичних частин тіла: пальці ніг і рук, а також ніс, вушні раковини, щоки.
Розвитку обмороження сприяє вологе повітря та вітер. Обмороження може статися: взимку – при сильному морозі, при теплій зимовій погоді; навесні або восени – при температурі вище нуля. Небезпека одержати обмороження залежить від шкідливого впливу низьких температур, порушення нормального кровообігу (тісне взуття, нерухомість) та інших причин.
Обмороження бувають двох видів: загальні та місцеві. При загальному обмороженні відбувається зниження температури всього тіла, а при місцевому тільки окремих його частин: стоп, кистей, носа, вушних раковин, щік, області колінних суглобів.

МОРОЗ НЕБЕЗПЕЧНИЙ:
  • для ослаблених, утомлених, голодних, хворих людей;
  • для осіб в стані алкогольного сп’яніння.

Ступені обмороження:

I ступінь – почервоніння, набряк тканин;
II ступінь – утворення пухирів, заповнення каламутною рідиною;
III ступінь – омертвіння шкіри та утворення струпа;
IV ступінь – поряд з омертвінням тканин настає омертвіння кістки.
І ступень – втрата шкірної чутливості, набряклість
ІІ ступень – утворення пухирів на шкірі

ІІІ ступень – омертвіння відморожених ділянок шкіри











Дуже важливо визначити ступень обмороження чи загального охолодження організму, так як від цього залежить надання першої допомоги!
Найкраще, щоб потерпілим першу допомогу надавали в медичному закладі, однак найчастіше людям доводиться робити це самим, але внаслідок цього іноді виникають ускладнення.

Невідкладна допомога:

  • Для швидкого відновлення кровообігу – швидко зігріти уражені ділянки шкіри шляхом занурення у розчин перманганату калію, поступово підвищуючи температуру від 20 Со до 37-39 Со, можна розтерти шкіру спиртом при відмороженні 1 ступеня.
  • З метою запобігання попадання інфекції на уражену ділянку – просушити уражені ділянки, накласти асептичну пов’язку.
  • Госпіталізація в опіковий центр або хірургічний відділ лікарні.

Правильне надання першої допомоги при обмороженні:

  1. П омістіть постраждалого з будь-яким видом обмороження в тепле приміщення.

  1. Накладіть теплоізолюючі пов’язки на відморожені ділянки тіла. Ці пов’язки повинні складатися з широкого бинта з прошарком вати або марлі. Також можна використовувати інші теплі речі (шарфи, косинки).
  2. Дайте постраждалому гарячий чай, каву.

  1. При легкому обмороженні слід обережно розтерти ці ділянки вовняною м’якою тканиною, щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, чистою рукою до почервоніння і появи поколювання. Не можна розтирати снігом, тому що сніг не зігріває, а прохолоджує відморожені ділянки та ушкоджує шкіру.

  1. Змусьте постраждалого під час розтирання намагатися рухати ушкодженою кінцівкою.

  1. Розтирання заборонене, якщо з’явилося припухання обмороженого місця або пухирі. Покладіть на відморожене місце пов’язку з товстим прошарком вати, укладіть кінцівку вище і доставте постраждалого до лікаря.

Якщо Ви працюєте на відкритому повітрі, то слід тепло одягатися і при можливості іноді заходити у тепле приміщення.

Ні в якому разі не можна зігрівати потерпілого за допомогою гарячої ванни або іншого тепла! Це посилює обмінні процеси і може привести до омертвіння тканин.
Якщо перша допомога надана правильно і вчасно, то майже завжди вдається відновити кровообіг в тканинах, які були відморожені.
Запам’ятайте!
Ніколи не розтирайте обморожені ділянки тіла снігом та ніколи не зігрівайте їх швидко, так як це легко може привести до омертвіння тканин! Для запобігання змертвіння тканин всі свої зусилля необхідно направити тільки на відновлення кровообігу в тканинах, яке порушилося. Це досягається тільки повільним зігріванням!

Як можна уникнути обмороження:
  • Загартовуйте поступово організм і привчайте його до холоду: ранкова фізична зарядка, повітряні ванни, заняття спортом. У профілактиці відморожень це має велике значення.
  • При погіршенні погодних умов у зимовий період скоротіть перебування на морозі і без необхідності не виходіть на вулицю.
  • Не одягайте тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню обсягу кровообігу та швидкому замерзанню. Одяг повинен бути вільним, легким, не стискувати рух. Утримуйте взуття завжди у справному стані та сухим.
  • Змажте лице і руки жирним кремом у морозну, а у вітряну погоду ні в якому не користуйтеся зволожуючим кремом для обличчя та рук.
  • Рухайтесь! Рухи на холоді посилюють кровообіг і сприяють зігріванню тіла.
  • Не торкайтесь оголеною шкірою до металевих предметів у морозну погоду, це може викликати швидке відмороження.
  • Не вживайте алкоголь, який сприяє розширенню судин, що призводить до втрати тепла та швидкого замерзання.

П А М ’ Я Т А Й Т Е!
Втрата чутливості – одна перших ознак обмороження!
Поліпшення кровообігу, перешкоджає обмороженню –
рух на холоді (ходьба, біг) посилює кровообіг, зігріває тіло, протидіє шкідливому впливу холоду.

ВИКОНАННЯ ЦИХ ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕ ВАМ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ!


«ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО ПЕРЕСУВАННЯ ВУЛИЦЯМИ МІСТА У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД»


Багато задоволень обіцяє зима. Однак щоб уникнути неприємностей, необхідно дотримуватися певних правил безпечної поведінки у зимовий період. Кожного року ми стикаємося з небезпекою, яку таять в собі дахи будинків у зимовий період. Ця проблема, у буквальному розумінні, нависає над нами та представляє серйозну небезпеку для нашого здоров’я, а також для здоров’я наших близьких.


Тому щоб людині уникнути цієї небезпеки слід дотримуватися певних правил при пересуванні вулицями міста у зимовий період.


Бурулька, що летить з висоти може травмувати або навіть вбити людину. Від легкої гематоми до травм з летальним кінцем. До таких наслідків може привести бурулька, що впала на голову. Складність травм залежить від розмірів крижаної глиби. Найбільше небезпечні їх загострені кінці. Враховуючи те, що бурулька контактує з головою гострим кутом, ушкодження голови може бути досить значне. Починаючи від ушкодження м'яких тканин у вигляді забиття та закінчуючи проникненням в порожнину черепа. Ушкодження кісток черепа – може викликати внутрічерепні крововиливи. 

УТВОРЕННЯ СХОДУ СНІГУ З ДАХІВ
 При виявленні бурульок, що висять на даху вашого будинку, необхідно звернутися в обслуговуючу організацію. Працівники комунальних служб повинні відреагувати на ваше повідомлення.

Теперішні зими надто непередбачувані: то тиждень на вулиці плюсова температура, то люті морози та заметілі. У період відлиги, сніг робиться дуже важким, з’являються бурульки. У нічний час бурульки замерзають, а вдень вони знову тануть та падають вниз, та при падінні можуть, у кращому разі, пошкодити фасад, машини, які припарковано біля будівель, а в гіршому вбити або травмувати людину. Такі випадки в зимовий час не рідкість. Кожен з нас ходить під бурульками та сповзаючими глибами снігу, розвішеними на дахах будівель у період танення бурульки можуть ламатися та падати, це небезпечно для пішоходів.

Бурулька – це крижаний сталактит, який утворюється на краях нависаючих предметів, на скельних виступах, берегових обривах, проводах, галузках дерев і т.д., а також у підземних порожнинах гірських порід при пошаровому наморожуванні повільно стікаючої або капаючої води. Бурульки звичайно мають конусоподібну форму з вершиною діаметром кілька міліметрів унизу. Сильні снігопади та зміни температури сприяють утворенню бурульок на покрівлях споруд.
У міру того як вода стікає вниз по крижаній оболонці, частина її замерзає, і бурулька, що утворилася, починає розширюватися. Інша вода приєднується до звисаючої краплі. Поступове замерзання води по краях призводить до розширення бурульки. Якщо крапля стає занадто великою (більше 5 мм в діаметрі), вона падає, проте незабаром тала вода утворює нову краплю. Поки існує притока талої води, бурулька розширюється і подовжується. Кінчик же бурульки, діаметр якого визначається розміром звисаючої краплі, залишається вузьким.
У період танення льоду, слід бути особливо уважним, проходячи повз будинків та біля високих дерев. Спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів та снігових мас. Необхідно триматись на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху.
Необхідно пам’ятати, що найчастіше бурульки утворюються над водостоками, тому місця фасадів будинків бувають особливо небезпечні. Їх необхідно обходити стороною. Крім того, звертайте увагу на обмерзання тротуарів. Зазвичай найтовстіший шар льоду як правило утворюється під бурульками.
Варто дотримуватися обережності та по можливості не підходити близько до стін будівель. Завжди звертайте увагу на огороджені ділянки тротуарів та ні в якому разі не заходьте в небезпечні зони.

БУДЬ ОБЕРЕЖНІ ТА УВАЖНІ В ЗИМОВИЙ ПЕРІОД, НЕ ХОДІТЬ ТА НЕ СТІЙТЕ ПІД ДАХАМИ БУДИНКІВ!

ЗАВЖДИ ПАМЯТАЙТЕ ПРО НЕБЕЗПЕКУ!


Снігопади та потепління можуть викликати схід снігу з дахів будівель. Схід снігової маси, що скупчилася на даху, дуже небезпечний!
Як правило, така маса неоднорідна за своїм складом та містить як рихлі маси підталого снігу, так і шматки криги, що злежався, часто значного об’єму і маси.
Одним з чинників, що запобігають утворенню бурульок та сходу сніжних мас, є регулярне і своєчасне видалення снігу з дахів. За відсутності снігу бурулькам просто не з чого утворюватися, а значить люди внизу – у безпеці.

Щоб не стати жертвою крижаних бурульок необхідно дотримуватися заходів безпеки :
1. Не наближатися до будівель, з яких можливий схід снігу, падіння бурульок, не дозволяти цього дітям.
2. При виявленні бурульок, що висять на даху вашого будинку, необхідно звернутися в обслуговуючу організацію.
3. Звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.
4. За наявності огорожі небезпечного місця не проходити через нього.
5. Якщо на тротуарі видно сліди снігу, який тільки що впав, або крижані горбки від води, що крапала з бурульок, це вказує на небезпеку цього місця.
6. Обов’язково попереджайте про небезпеку дітей.

Шановні мешканці міста!
Не забувайте про небезпеку у зимовий період.
При пересуванні вулицями міста не забувайте попереджати про небезпеку інших пішоходів!

ВИКОНАННЯ ЦИХ ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕ ВАМ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ!

«ОБЕРЕЖНО – СНІГОВІ ЗАМЕТИ»



Зимові прояви стихійних сил природи не рідко проявляються у снігових заметах у наслідок снігопадів і хуртовин. Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин дуже впливають на господарську діяльність населення особливо з наступним різким похолоданням - сильний мороз чи потеплінням – швидке танення снігу або ожеледь.
На території України снігові замети бувають щорічно протягом січня-лютого і найчастіше спостерігаються в лісостеповій та степовій зонах.
Н егативний вплив цих явищ приводить до того, що різко погіршується видимість, переривається транспортне сполучення як в місті, так і між населеними пунктами області. Випадання снігу з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння ліній електропередач, контактних мереж електротранспорту, а також покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування.
В зв’язку з пониженням температури повітря, випаданням великої кількості снігу та посиленням вітру пересування по дорогах стає небезпечним.
Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, захоплених у дорозі, далеко від людського житла. Заметені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості.

Дії населення при снігових заметах:
  • З оголошенням штормового попередженнянеобхідно обмежити пересування, особливо на власному транспорті, створити вдома необхідний запас продуктів (води, палива), виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати.
  • В автомобілі можна рухатися тільки по центральних дорогах та шосе. Але якщо хуртовина застала Вас у дорозі, далеко від населених пунктів, то під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль потрібно встановити двигуном у навітряний бік. Необхідно періодично виходити із автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під заметом. Крім того, автомобіль, який не занесений снігом – гарний орієнтир для пошукової групи. При прогріванні автомобіля важливо не допускати проникнення в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів, з цією метою важливо слідкувати, щоб вихлопна труба не закупорювалась снігом.
  • Зупинившись на дорозі, подайте сигнал тривоги переривчастими гудками, повісьте яскраву тканину на антену, чекайте допомоги в автомобілі. При цьому можна залишити мотор працюючим, відкривши скло для забезпечення вентиляції й запобігання отруєнню чадним газом.
  • Якщо у дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використати один автомобіль як укриття, з двигунів необхідно злити воду.
  • У жодному разі не можна залишати укриття – автомобіль: у сильний снігопад (хуртовину), тому що орієнтири, які здавалися надійними з першого погляду, через декілька десятків метрів можуть бути загублені.
  • Лише у виняткових випадках виходьте з будівель.
  • Залишайтеся по можливості удома, при цьому створіть необхідний запас продуктів та води, проведіть герметизацію житлових приміщень – це допоможе зберегти тепло.
  • У сільській місцевості з отриманням штормового попередження необхідно заготувати харч і воду для тварин.
  • Не можна виходити поодинці. Повідомте членів сім’ї або сусідів куди ви йдете і коли повернетеся.
  • Якщо ви, пересуваючись пішки поза населеним пунктом, втратили орієнтацію, зайдіть в перший будинок, що трапився на шляху, з’ясуйте місце вашого знаходження і дочекайтеся закінчення завірюхи.
  • Якщо вас покидають сили, шукайте укриття і залишайтеся у ньому.
Дії населення після стихійного лиха:
  • Якщо в умовах сильних заметів ви виявилися блокованими у приміщенні, обережно, без паніки
  • З’ясуєте, чи немає можливості вибратися з-під заметів самостійно (використовуючи наявний інструмент і підручні засоби);
  • Якщо самостійно розібрати сніжний замет не вдається, спробуйте встановити зв’язок з рятувальними підрозділами.
  • Увімкніть радіотрансляційний приймач (телевізор) і виконуйте вказівки місцевої влади;
  • Прийміть заходи щодо збереження тепла й ощадливо використовуйте продовольчі запаси.
пам'ятайте!

Завжди дотримуйтесь правил особистої безпеки – це збереже вам здоров’я та життя.





ВИКОНАННЯ ЦИХ ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕ ВАМ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ!

Навчально-методичний центр цивільного захисту та
безпеки життєдіяльності Запорізької області

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Василь Сухомлинський 100-ліття від дня народження

«Людина, народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний». В. Сухомлинський Цьогоріч в Україні багато видатних подій. Педагогічна спільнота готується до відзначення 100-літнього ювілею від дня народження видатного українського педагога-гуманіста, ученого зі світовим ім'ям, публіциста, письменника Василя Олександровича Сухомлинського. Українська та світова педагогічна спільнота високо цінує внесок В.О. Сухомлинського в розвиток освіти і науки. Відомий педагог 23 роки беззмінно працював директором Павлиської середньої школи. В 1948 це була звичайна, пересічна школа. Робота в школі стала найпліднішим періодом його науково-практичної та літературно-публіцистичної діяльності. Звичайну сільську школу він перетворив у справжню педагогічну лабораторію, де видобував скарби педагогічної мудрості. Школа, на думку Василя Сухомлинського, – це не комора знань, а світоч розуму, святиня і надія, духовна колиск

Визначні дати 2018-2019 навчального року

Вересень 6.09 155 років від дня народження Дмитра Олександровича Граве (1863–1939). Український математик, педагог, організатор науки, академік АН УСРР, почесний член АН СРСР 9 .09 День фізичної культури і спорту. 190 років від дня народження Льва Миколайовича Толстого. Російський письменник, філософ, просвітитель, публіцист, граф, член-кореспондент і почесний академік Петербурзької академії наук, освітній і громадський діяч 27.09 Всесвітній день туризму Всесвітній день моря 28.09 100 років від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського, видатного українського педагога-гуманіста, письменника, директора Павлиської середньої школи. Методичні матеріали до 100-ліття від дня народженння В.О. Сухомлинського 215 років від дня народження Проспера Меріме. Французький письменник, перекладач, сенатор, головний інспектор історичних пам'яток Франції, член Французької академії 3

"Зупинка та стоянка" ПДР

На виконання наказу ДОН ЗМР від 19.09.2018 № 398/р "Про проведення роз'яснувальної роботи серед батьківської громадськості" надаємо інформацію для інформаційно-роз'яснювальної роботи серед здобувачів освіти, працівників закладів освіти щодо неухильного дотримання вимог ПДР поблизу закладів освіти та недопущення розміщення на прилеглих територіях закладів освіти транспортних закладів.